Pochłaniacz czy wyciąg?

Zastanawiasz się nad wyborem rodzaju okapu jaki będzie odpowiedni dla Twojej kuchni? Nie możesz się zdecydować na konkretny model? Czy ma być to pochłaniacz czy wyciąg?
W każdej kuchni okap znajduje się w zaszczytnym miejscu. Jest on bardzo ważnym urządzeniem ze względu na to, że pochłania zapachy wydzielające się z gotowanych posiłków oraz wilgoć. Jego zadaniem jest oczyścić kuchnię z nieprzyjemnych zapachów i oparów.

Komfort pracy w kuchni uzależniony jest od parametrów, jakości wykonania okapu. Biorąc pod uwagę rodzaj pracy istnieją dwa rodzaje okapów: wyciągi i pochłaniacze. Wyciąg usuwa przez komin zapachy i wilgoć na zewnątrz budynku, natomiast pochłaniacz poprzez wykorzystanie filtrów neutralizuje zapachy, pochłania drobinki tłuszczu i parę wodną.

Okap z pochłaniaczem możemy zamontować prawie w każdej kuchni, a okap wyciąg może okazać się problemowy w montażu. Istnieją też okapy łączące w sobie obie te funkcje. W przypadku gdy nie mamy dostępu do kanału wentylacyjnego idealnym rozwiązaniem będzie wybór pochłaniacza. Okapów typu wyciąg nie należy instalować do kominów wentylacji w budynkach wielorodzinnych ani do wentylacji odprowadzającej spaliny z kotłów. Pochłaniacz cechuje się mniejszą skutecznością pracy niż wyciąg oraz koniecznością częstej zmiany filtrów, jest kosztowny w utrzymaniu.
Kupując okap każdy znajdzie model dla siebie. Rynek oferuje modele wykonane ze stali nierdzewnej, stali połączonej ze szkłem, miedziane, aluminiowe, drewniane. Wyróżnia się okapy kominowe, podszafkowe, okapy wyspowe, teleskopowe, okapy uchylne.

Warto wiedzieć, że nie każdy okap może być pochłaniaczem, ale za to każdy może być wyciągiem. Błądząc po sklepowych półkach w poszukiwaniu tego jednego, idealnego urządzenia warto zasięgnąć opinii ekspedienta sklepu, który podpowie jaki typ okapu wybrać i jaki będzie odpowiedni do naszych potrzeb.

    1. dakson 12/06/2012

    Dodaj komentarz